top of page

International Forgiveness Institute

  Siste nytt Blogs and news       Dr Robert Enright, internationalforgiveness.com

International Forgiveness Institute ble etablert i 1994 av PhD Robert Enright som er professor i pedagogisk psykologi ved University of Wisconsin–Madison. Han har forsket på tilgivelse i over 30 år, gitt ut publikasjoner og bøker og holdt foredrag over hele verden om tilgivelsesterapi. Nå bistår han skoler i Hellas, Belfast, Nord-Irland, Israel, Monrovia, Liberia og andre afrikanske land med å etablere undervisningsopplegg i tilgivelse.

 

Tilgivelsens 4 faser Need-to-forgive 

Forarbeid - Gå igjennom Hvem såret/skadet deg? Hvor dypt ble du såret? Hvilken hendelse vil du fokusere på? Hva var omstendighetene rundt situasjonen? Hva ble sagt/gjort? Hvordan reagerte du?

 

  1. Fase 1- Avdekkingsfasen
    Hvordan har du unngått å hanskes med eget sinne? Har du møtt ditt eget sinne? Er du redd for å uttrykke din skam eller skyld? Har sinnet påvirket din helse? Er du sterkt påvirket av skaden/overgrepet eller den som gjorde det? Har du sammenlignet din situasjon med den andres situasjon? Har skaden medført varige endringer i ditt liv? Har skaden påvirket ditt syn på verden?
     

  2. Fase 2 - Beslutningsfasen
    Innse at det du har gjort hittil ikke har virket. Vær villig til å begynne å tilgi. Bestem deg for å tilgi.
     

  3. Fase 3 - Arbeidsfasen
    Arbeid deg frem til å forstå, til medfølelse og å akseptere smerten. Gi overgriperen en gave.
     

  4. Fase 4 - Fordypningsfasen
    Oppdagelse av og frigjøring fra følelsesmessig fangenskap.
    Se at det er en mening i lidelsen, ditt behov for tilgivelse, at du ikke er alene, hensikten med ditt liv og tilgivelsens frihet.

Dette er mer detaljert beskrevet i 20 steg til tilgivelse Enright Forgiveness Process 

OBS! Mulige svakheter ved tilgivelse - Enright tar det opp og svarer slik:

  1. Ydmyker den som er offer i situasjonen
    Man skal aldri foreslå at en som er offer skal tilgi. Man må ikke blande tilgivelse og tilgivelsesprosessen. Man kan bare anbefale å vurdere prosessen. Men beslutningen om å tilgi kommer et stykke ut i prosessen, og må i tilfelle være personens eget, frie valg. 

  2. Hindrer rettferdighet
    Tilgivelse skal hverken hindre rettssak eller rettmessig straff. En ev. rettsaken må få gå sin gang i samsvar med lover og regler. Tilgivelsen skjer i den private og personlige sfære.

 

8 nøkler til tilgivelse Positive.news 

  1. Forstå hva tilgivelse er og hvorfor den betyr noe
    Tilgivelse handler om godhet, om å vise barmhjertighet mot den som har skadet/såret oss. Det er en prosess med mange steg.
    Tilgivelse kan hele oss og hjelpe oss til å gå videre I livet med mening og hensikt. Tilgivelse betyr noe, og vi selv vil være den som har de størte fordelene.

  2. Bli forberedt til å tilgi
    For å kunne praktisere tilgivelse, må man trene seg opp. Start med å ikke snakke stygt om den som skadet deg. Erkjenn for deg selv at hver person er unik, spesiell og uerstattelig. Øv deg på å vise kjærlighet i hverdagslige situasjoner.

  3. Erkjenn din indre smerte
    Finn ut hva som er din indre smerte? Finn ut hvem som har skadet/såret deg. Det vil vise hvem du trenger å tilgi.

  4. Utvikle et tilgivende sinn gjennom empati
    Se for deg personen som har skadet/såret deg som et lite barn og opp gjennom livet. Fikk hun/han den kjærligheten, oppmerksomheten og tryggheten hun/han trengte? Se henne/han som en sårbar person som var såret og har såret deg til gjengjeld.
    Erkjennelse av at vi alle har sår i våre hjerter, kan hjelpe oss til å åpne opp for tilgivelse.

  5. Finn mening i din lidelse
    Når vi lider, er det viktig å finne en mening i det vi går igjennom – f.eks. se at lidelsen kan endre oss på en positiv måte. Lidelsen kan brukes til å bli mer kjærlig mot andre.

  6. Når tilgivelse er vanskelig, bruk andre styrker.
    At du kjemper med å tilgi, betyr ikke at du er mislykket. Tilgivelse er en prosess som tar tid, krever tålmodighet og beslutsomhet. Legg inn regelmessige øvelser og tren deg gradvis opp.

  7. Tilgi deg selv
    Gi deg selv det du prøver å gi andre – se din grunnleggende verdi til tross for dine handlinger. Etter at du har tilgitt deg selv, søk tilgivelse fra dem du har skadet/såret.
    Self-forgiveness 
    Suzanne Friedman og Robert Enright om å finne sin egenverdi

  8. Utvikle et tilgivende hjerte
    Når vi kommer over lidelsen, oppnår vi en mer moden forståelse av hva det betyr å være ydmyk, modig og kjærlig i verden.
    Vi kan bli i stand til å skape en atmosfære av tilgivelse i våre hjem og på våre arbeidsplasser, å hjelpe andre som er blitt skadet til å komme over sin lidelse, og beskytte våre samfunn mot en vond sirkel av hat og vold.

bottom of page