Om tro, tvil, mening, livsmestring, kunst, stillhet, fred, livsglede
Kristian Schjelderup
Stillhet er en fellesreligiøs grunnerfaring som binder alle mennesker sammen, og er en kunst som kan læres. Erfaring, ikke dogmer, utgjør religionens vesen.
Livets viktigste spørsmål er sjelens frelse. Frelsen er en frigjørings- og forvandlingsprosess i det enkelte menneske.
Kristus var Guds sønn som kom for å frelse en fortapt verden, og er i dag den levende Kristus, med oppreisningens kraft for alle som tror. ​
Kristendom er evangeliet, det glade budskap om skyld, tilgivelse og kraft.
​
​Kilder:
Med livet som læremester Mystikk, religion og erfaring hos Kristian Schjelderup Masteroppgave av Pål O Holte i 2011 under veiledning av Trond Skard Dokka
​
Mannen som ville åpne kirken, Kristian Schjelerups liv, Pål Repstad, 1989
Religion er en vei til individuell indre frigjøring.
​
Sann religion forløser og skjenker trygghet, indre befrielse og kraft.: «Religion», skriver han, «er å samle skatter i den verden hvor hverken møll eller rust fortærer og hvor tyver ikke bryter inn og stjeler. Religion er å forankre sitt hjerte i det vi kaller Gud.»
​
Den religiøse erfaringen er et universelt potensial. Den religiøse opplevelsen er en forvandlende innsikt: Har vi selv hatt om enn bare en skygge av religiøs opplevelse, har vi i vår egen sjel kjent berøringen med den guddommelige verden, kjent noe til slike stunder, i hvilke sjelen likesom løftes ut over seg selv, ut av det dagligdagse og det verdslige, opp i en tilstand av hvilende fred, da har vi også fått en aning om hva religion kan bety i et menneskes liv.
​
Lykke, trygghet og indre frihet er religionens frukter. Troens bevis, garantisten for dens ekthet, dens sannhet, er nettopp i den lykke den tilvirker, den indre frihet den forløser, den trygghet og visshet den skaper. For den eldre Schjelderup består dette i troen på oppreisningens Kristus.
Kristian Schjelderups liv (1894-1980)
1918 Cand. theol.
1919 Formann i Norsk Studenterforbund
1920-21 Marburg Rudolf Otto - Gud er «das ganz Andere»,
Religionspsykologi Willian James
1921 Benediktinerklostret i Beuron, Tyskland
1921 Doktorgrad Religionens sannhet i lys av den relativitetsteoretiske virkelighetsoppfatning.
1922-23 Studiereise i Østen, Nepal, Tibet, India, besøker Gandhi i Pune, Kina, Japan, Burma, Ceylon
1923 Formann i Studenters Kristelige Forbund
1923 "Der mennesker blir guder"
1923 Doktorgradsforelesning «Mystiken som element i Jesu fromhetsliv»
1924 «Katholisismens vesen»
1924 Hvem Jesus var og hvad kirken har gjort ham til.
1926 Psykoanalyse hos Oskar Pfister i Zurich
Religion og religioner
Psykoanalyse - oversatte Freuds forelesninger til norsk i 1929
1929 Ved døren
Står utenfor kirken i mellomkrigstiden - nektes prestekall.
1932 "Om de tre hovedtyper av religiøs erfaring og deres psykologiske grunnlag" i samarbeid med broren Harald Schjelderup
1939 Nansenskolen på Lillehammer i samarbeid med Anders Wyller
1940 Finner tilbake til sin kristne tro etter opplevelse - en Kristusvisjon.
1941 Foredragsvirksomhet "Menneskesønnen er mer enn et menneske"
1942 Fange på Grini - holder illegale gudstjenester
1945 "Guds hus i fangeleiren"
Blir prest på slutten av krigen
1947-1964 Biskop i Hamar
1953 Helvetesstriden
1957 Den grunn hvorpå jeg bygger
1962 Veien jeg måtte gå
1969 Under åpen himmel
1973 Jeg tror, Herre, hjelp min vantro
Døde i 1980
Religion
Religion er «opplevelsen av en guddommelig livssammenheng bakom den naturgitte omskiftelige tilværelse». Religion har med opplevelse og erfaring å gjøre. Den religiøse opplevelsen er lik på tvers av de ulike religionene.
​
«Vi må lære at sannheten kan uttrykkes på hundre tusen forskjellige måter, og at dog hver måte kan være sann»
​​
Alle religioner har en felles kjerne: «Ethvert religiøst menneske kjenner i dypet av sin sjel berøringen med en annen og større og rikere verden, Gud.» Mystikken er de ulike religionenes universelle grunnlag, og derfor også forbindelsen og broen mellom dem.
​
De ulike religionene representerer ulike og sidestilte tilganger på det guddommelige. Det spiller derfor egentlig ingen rolle hvilken tilgang vi velger, bare vi velger det helt og fullt. Sann religion er lik på tvers av verdens ulike religiøse tradisjoner. Du kjenner den på fruktene: Den virker forløsende, gir sinnsro og «kraft til det godes gjerning.»
​​
Kristendommen og religionene
«Jeg kom tilbake fra reisen i religionens verden like tvilende som da jeg dro ut (...) Men med en voksende erkjennelse av at skulle jeg noen gang finne veien inn i Guds verden, måtte det bli i den religionen som er vår religion, kristendommen.» Kristendommen har mye å lære av Østens religioner. Spesielt bør kristendommen la seg inspirere av de østlige religionenes fokus på meditasjon og selvfordypelse: «Hvis man kunne lære av østens folk den store betydning som religiøs meditasjon og selvfordypning har, tror jeg at man derved ikke alene vil vinne kraft til å gjennomføre kristendommen i sitt eget og kirkens liv, men også all smålig kirkestrid ville da falle bort av seg selv.»
​​
​Så selv om kristendommens vei etter hvert er blitt hans vei, så er den samtidig én av flere mulige veier. Det er mange fottrinn på jorden, mange veier inn til menneskenes hjerte. For ham er alle religioner potensielt sett frelsesbærende. Det det kommer an på, er sinnelaget og oppriktigheten i den religiøse søken.
​
​Samtidig sier han i kristendommen opplever noe som han ikke finner i de andre religioner. Jeg opplever hvordan Gud selv kommer til meg og gir meg seg selv. Veien går ikke fra meg til Gud, men fra Gud til meg"
​
​Frelse
​Livets viktigste spørsmål er sjelens frelse. Frelsesopplevelsen manifesterer seg som en indre realitet, som en forvandlingsprosess i det enkelte menneske. Sjelens lykke og sinnets fred er alt som noensinne har tellet – alt det andre er av sekundær betydning. Frelsen er en individuell frigjøringsprosess.
​
«Kristi oppreisende kraft» betegner i hans sene forfatterskap en bevegelse i sjelen, en overgang fra en gammel tilværelse preget av dyp skyld til et nytt liv karakterisert ved indre frihet og fred.
​
Ethvert menneske har et stille punkt i sentrum av sinnet. Hit kan det trekke seg tilbake, midt i de ytre omstendigheters larm. Det er her, i stillheten, at Gud kommer mennesket i møte.
​
Gudsopplevelsen
Selve gudsopplevelsen kan ingen fatte. En kjenner bare den sakte susen og vet at nu er det Gud selv som er det. De lynglimt et lykkelig øyeblikk lar oss kaste inn i Gudsrikets skjønnhet og rikdom, er ikke mange i menneskenes liv. Sjelden kommer de, og hurtig svinner de.
​
Gudsopplevelsen lar seg egentlig ikke meddele og formidle gjennom språket. Et religiøst kunstverk kan gi et riktigere uttrykk for religionens vesen enn omfattende videnskapelige utredninger.
​
Helvetesstriden 1953-58 - se her
​
Menneskets dobbelhet mellom synd og hellighet
Mennesket står ved en terskel. På den ene siden er det innviklet i en ond livssammenheng; på den andre siden står det, paradoksalt nok, samtidig ved frelsens port.
​
Synd refererer for ham i første rekke til et ontologisk fenomen – ikke til bestemte handlinger eller holdninger. Vi kan ikke tenke oss bak den, vi kan ikke foredle oss forbi den. Synden lodder dypere enn de enkeltstående handlingene. Mennesket er syndig «på bunnen av sitt vesen», og syndens kjerne er det bortvendte hjerte, krefter sterkere enn intellekt og vilje.
Paradoksalt nok er det stillheten og kontemplasjonen som synliggjør denne maktesløsheten. Det er i den stille kontemplasjon at mennesket for alvor blir seg bevisst sin egen utilstrekkelighet. Indre uro blir dermed en forutsetning for å oppleve møtet med Gud.
​Men i det absolutte mørke er det lysgnisten skimtes. Forløsningen vokser ut av fortvilelsen. Det paradoksale og uforståelige er «at nettopp til det menneske som er tvunget i kne, kan Gud komme og åpenbare seg.» Mennesket kan altså likevel, på tross av syndens overveldende sinnsmakt, oppleve Guds nærvær.
​
Religionens overflate og dybde​
Det guddommelige er ikke noe som vi «antar» er til. Mennesket opplever Gud. Ikke dogme, ikke bekjennelse, ikke ritual, men opplevelse. Opplevelsen er det sentrale. Mennesket opplever, erfarer, at Gud er til, at han virker i dets indre. Mystikk representerer derfor det dypeste sjiktet i religionen. Religionens øvre lag utgjøres da av religionens intellektuelle utlegninger: dens teologiske og filosofiske skrifter, dens metafysiske antakelser, dets dogmer og læresetninger. Disse siste er gjenstand for diskusjon. Den mystiske dimensjonen i religionen befinner seg utenfor området for diskursiv utlegning: «Det innerste i religionen», sier han, «unndrar seg til sist enhver beskrivelse.»
​​
Den oppreiste Kristus
Som i et åpenbaringens glimt griper jeg mysteriet: At menneskesønnen er mer enn et menneske! (...) at han blev oppreist fra de døde og ennu den dag i dag er den levende Kristus, med oppreisningens kraft for alle som tror. At han er Guds sønn som kom for å frelse en fortapt verden (...) Nu vet jeg at hans livs vei var en frelsesvei, (...) og at kristendom dypest sett er evangeliet, det glade budskap om skyld, tilgivelse og kraft. ​
​
​Kjærlighet
​Kjernen i den kristne opplevelsen er troen på Gud som kjærlighet. Kjærligheten er den dypeste kraft i tilværelsen og betingelsen for gudserfaringen: «Det er gjennom kjærligheten vi kommer i samfunn med Gud og får del i hans rike.»
Kjærlighetens bud er den ubestridelige essens i Jesu lære, og tar form som en oppfordring – ikke om å gjøre, men om å være. Den rette gudstjeneste består i å leve livet for andre. Gud lever i det stille fordringsløse, og gir seg tilkjenne i dagliglivets små og store utfordringer. Gud er hele tiden tilstede i livet selv og alle livets forhold – det er en vakker, lavmælt og ydmyk nærværstenkning Schjelderup her gir uttrykk for.
​Kontemplativ praksis står ikke i motsetning til hverdagslivet.
​«Vi kan ferdes i livet, passe vårt arbeid og allikevel ha den stilling til tilværelsen og menneskene, det sinnelag som stemmer sjelens toner til den stille susen i hvilken Gud selv er.»
​«Det gjelder midt i dagliglivets jag å kunne ha en helligdom i seg selv, et stille sted hvor en søker hen og er helt for seg selv alene.»
​Kontemplative trinn
-
​Utvikle et stille sinn - ha en stille stund hver dag med stille meditativ bønn
-
Lese i Bibelen - les med innlevelse
-
Gå i kirken - et rom for stillhet og meditasjon
-
Gå til nattverd
​
Etiske konsekvenser
«Det å ha del i det evige, må derfor føre til bestemte holdninger i livet som må prege all vår ferd og gi farge til alt det vi sammenfatte under betegnelsen det aktuelle.» Religionen skal bestemme hele vår livsførsel.
Det ligger altså en dyp etisk forpliktelse i religionen, slik at er «vi først grepet i det innerste av vår sjel av det evige, av Gud, vil det måtte stråle ut og bestemme hele vår livsførsel.»
​
Sinnelaget står i sentrum. I den grad et menneske elsker Gud, vil det også selv bli et speil for Gud: Gud er all kjærlighets kilde.
​
Tro og vitenskap
Vitenskapen makter ikke å vite noe vesentlig om religionen – tro og religion, sier han, er «et livsområde som i egentligste forstand ligger utenfor den teoretisk-vitenskapelige tenkning.»
​
Mennesket vil aldri kunne unnvære «den klare tanke som rettesnor i livsorienteringen.» Det som er viktig, er å vite at «det som til syvende og sist avgjør vår livsholdning, ikke er bestemte teorier om tilværelsens mange gåter, men vår egen opplevelse av det som har verdi og virkelighet i vårt eget liv.»
​
Veien jeg måtte gå
Det kjentes ikke bare som en befrielse, men en stor åndelig berikelse å komme inn i den frie teologiske tankeverden som møtte han på Universitetet. Det som grep han mest var lidenskapen for sannheten. Sannheten er noe dynamisk som bare gradvis kan nås.
Kristendom er noe annet enn en rekke fastslåtte, kirkelig definerte sannheter. Kristendom er Guds rike, og Gudsherredømmet i mennesket er et åndsinnhold som uttrykkes ved etisk liv og handling.
Det er en kjennsgjerning at mange søkende mennesker ikke finnerdet de lengter etter i vår kirke. Og mon ikke grunnen til dels kan være at ikke alle kirkens menn er i besittelsebav den kjærlighetens ånd som kan bygge bro over de divergerende meninger og brytende fortolkninger av mindre vesenlig betydning, som nå setter skille?
Menn som har hjulpet meg på veien: Johannes Ording, Sigmund Freud, Mahatma Gandi, Albert Schweitser
​
Læresystemer - viktigere enn selve systemet er menneskets forhold til systemene.
​