Om tro, tvil, mening, livsmestring, kunst, stillhet, fred, livsglede
BE OM TILGIVELSE
En viktig del i prosessen med å tilgi andre, er å innse at man selv trenger å få tilgivelse både fra andre og fra seg selv. Det gjør det også lettere å tilgi.
Når man stiller seg spørsmålet - Har jeg såret andre? er det mye som kan komme opp. Selv om vi ikke stiller dette spørsmålet eksplisitt, kan vi gå med tanker på noe vi har gjort eller latt være å gjøre som plager vår samvittighet.
"Når jeg sårer en annen, bevisst eller ubevisst, sårer jeg samtidig meg selv." sier Desmond Tutu "Hvis jeg sårer en annen, må jeg gjenopprette det jeg har tatt fra personen, eller tilby et vederlag. Jeg må reparere det jeg har skadet inni meg ved mine sårende ord og gjerninger."
"Vi må innrømme det vi har gjort, og ta ansvar for våre handlinger. Det krever oppriktig anger, og den kommer når vi forstår hvordan våre gjerninger har påvirket andre."
"Vi gjør et modig valg når vi går tilgivelsesveien og gjør alt som står i vår makt for å gjøre det rette, til og med om vi aldri får den tilgivelsen vi ber om." sier han videre.
Å be om tilgivelse er krevende - Robert Enright anbefaler å tilgi seg selv først for ugjerningen man har begått og deretter be om tilgivelse fra den man har skadet/såret.
Å be om tilgivelse
"Å be om unnskyldning er ikke et uttrykk for svakhet, men for at man ser og bryr seg om andre og tar ansvar for sine handlinger" står det på nettsiden hos psychologytoday.com.
Skal jeg be om tilgivelse når jeg ikke mente noe galt, og den andre misforsto? Ja, sier Tutu, hvis noen har det vondt på grunn av meg, må jeg gjøre alt jeg kan for å rette opp situasjonen, selv om jeg ikke mente å såre. Dette gjelder både små og store ting.
Det er viktig å få hjelp av andre hvis du trenger det.
Dette er en oppsummering av deres anbefalinger:
-
Forklar hva som gikk galt og innrøm ugjerningen
-
Ta ansvar for det du gjorde.
-
Prøv å se hendelsen fra den andres perspektiv, og forstå smerten.
-
Vær ærlig og ydmyk
-
Uttrykk oppriktig anger
-
Vis at du vil endre deg
-
Tilby en erstatning
-
Be om tilgivelse
-
Respekter offerets valg om å fornye eller forløse relasjonen
Ernst Baasland advarer mot å sette opp et for strengt skjema og sier: "Det kan bli vanskelig for den skyldige hvis offeret stiller spesielle krav til hvordan tilgivelsen skal foregå. Selvsagt er det lettere å tilgi dersom den skyldige angrer og ber om unnskyldning. Det er det naturlige, men et slikt botsskjema blir feil når den skyldige presses inn i det og når offeret setter sine private krav til hvert trinn i prosessen."
Han understreker også at den skyldige som vil gjøre bot, kan være i en sårbar situasjon fordi offeret har alles medfølelse og den skyldige blir lett mistrodd.
Se også hva Jaram V på Hindu website anbefaler.
Unnskyld
Hvor mange ganger har det ordet visnet på tungen?
Satt seg fast i halsen
Smeltet på leppene
Kvalt meg før det fikk vinger.
Unnskyld
Ordet tar bolig i hjertet mitt
og veier et tonn
Kan jeg ikke bare få det overstått, si unnskyld og bli ferdig med det?
Unnskyld
Jeg er ikke ferdig
Unnskyld for smerten jeg forårsaket
For tvilen jeg sådde, for sorgen du fikk
For sinnet, fortvilelsen, lidelsen og sorgen
jeg påførte deg.
Unnskyld
Jeg er ikke rik nok til å betale deg for alle sårene
Men jeg ønsker å gjøre det godt igjen
Og jeg mener alvor når jeg sier:
Unnskyld
Desmond Tutu
Å få tilgivelse
For den som har samvittighetsnag, skyldfølelse og opplever anger, er det en stor lettelse å få tilgivelse fra den eller dem som er rammet. Husk da også at tilgivelse er en gave man får uten at man nødvendigvis har gjort seg fortjent til det.
Å ikke få tilgivelse
Men man er ikke garantert å få tilgivelse selv om man oppriktig angrer og ber om det. Det er ikke sikkert at den du ber om tilgivelse, er klar til å gi det, eller er villig til å gi det. Har man gjort det man kan på en ærlig og oppriktig måte, og likevel ikke får tilgivelse, må man akseptere ofrets reaksjon uansett hvordan den er.
I noen situasjoner er det heller ikke mulig å be om tilgivelse. Personen kan være død eller i en annen situasjon der du ikke kan nå vedkommende. Det kan også hende at du vurderer det slik at det er best for personen at du ikke tar det opp.
Når det ikke er mulig å få tilgivelse fra den som er rammet, anbefaler Desmond Tutu å prøve andre måter for å kvitte seg med de vonde følelsene og bli fri til å leve videre, og foreslår skriv et brev som du brenner, snakk med en prest eller en annen som har taushetsplikt, bruk en av de anonyme telefonlinjene eller nettsidene for å be om unnskyldning.
Uansett hvordan man gjør det, er det viktig å legge det vonde bak seg slik at det ikke får makt over en.