top of page

Bibelsyn- hvordan forstå Bibelen? 

Det er mange ulike måter å lese og forstå Bibelen på - det har det alltid vært. Skal den tolkes bokstavelig ord for ord eller symbolsk og billedlig? Uansett dreier det seg om en tolkning der vi alle er mer eller mindre preget av vår tid og vår personlige historie. Derfor er det interessant å se nærmere på ulike bibelsyn der man gjør rede for hvordan man tolker Bibelen og hvorfor.

 

Det er lett å tenke at før opplysningstiden fantes det bare en bokstavtro tolkning. Men helt tilbake i antikkens tid ca 1000 år f.Kr var filosofene opptatt av hvordan religiøse tekster skulle forstås. Hermeneutikk - teorien om tekstforståelse - har sin rot i gresk filosofi der allegorisk fortolkning var vanlig av f.eks. Homers hymner. På Jesu tid var det jødiske filosofer som hadde en allegorisk forståelse av Det gamle testamentet. Det hadde også noen av de tidligste kirkefedrene som var godt skolert i gresk filosofi.

Hermeneutikk  har utviklet seg til å bli læren om hvordan vi forstår, tolker, finner mening ikke bare i tekster, men i alt omkring oss. Sammenhengen vi står i er vesentlig for all forståelse. Tolkningsprosessen beskrives som en spiral der man ut fra en forhåndsforståelse eller forståelseshorisont tolker en tekst eller et fenomen. Etter hvert som man begynner å forstå blir forståelsen en del av horisonten. forståelseshorisonten. https://estudie.no/den-hermeneutiske-spiral/

 

Her er noen ulike måter å lese og studere Bibelen på:

  • Allegorisk
    Bibelen tolkes som lignelser, bilder, typologier og symboler. Allegorisk fortolkning av tekster var vanlig i antikken. Origenes (185-254) Les mer SNL* og wiki

  • Historisk-kritisk 
    Studere Bibelen etter samme vitenskapelige metoder som brukes på historiske tekster. wiki

  • Bibelvitenskapelig
    Studere bibelske tekster ved hjelp av vitenskapelige metoder. Les mer i SNL* Bibelvitenskap

  • Biblisisme/ Fundamentalisme
    En bokstavtro tolkning der man tar mer eller mindre avstand fra kritisk teologisk vitenskap. Les mer i SNL* om Biblisisme og Fundamentalisme

  • Konservativt
    Betegner et tradisjonelt, klassisk syn på Bibelen og dogmene. Bibelens ufeilbarlighet. Er imot læretilpasninger og nytolkning i lys av moderne vitenskap, samfunnsutvikling og personlig erfaring. Les mer på wiki

  • Liberalt
    Et liberalt bibelsyn er normalt historisk-kritisk, og ser på Bibelen som autoritet i grunnprinsipper, men ikke i enkeltpåbud. Les mer på wiki 

  • Modernistisk
    Fremtids- og forandringsorientert. Tar opp i seg viktige strømninger i tiden slik som demokrati, individets frihet, ytringsfrihet, trosfrihet etc. Kritikk av det tradisjonelle og etablerte.

  • Litterært
    Lese Bibelens tekster ut fra deres litterære kvaliteter

Jeg synes ikke at de ulike synene nødvendigvis står i motsetning til hverandre, mange beriker hverandre. Jeg tar avstand fra bokstavtro tolkning og synes det er viktig å benytte vitenskapelige metoder. Det er mye jeg ikke forstår, og det behøver jeg heller ikke.

 

Flere av disse retningene er i bruk og kombinert innenfor ulike kirkesamfunn.

Bibelsyn og bibelbruk i ulike norske trossamfunn**
Norske trossamfunn er enige om at Jesus Kristus er Bibelens midtpunkt, og må forstås og tolkes ut fra det og at vår forståelse av Bibelen være preget av vår tolkning av tiden vi lever i.

  • Frikirken
    Frikirken plasserer seg som evangelisk, luthersk og konservativ i teologi og bibelsyn. "De profetiske og apostoliske skrift- er i Det gamle og Det nye testamente (Bibelen) er Guds ord, og dette Guds ord er den eneste regel og rettesnor for tro, lære og liv."

  • Den katolske kirke
    "Skriften blir til i, defineres av, overleveres i, tolkes innen og leves i Kirkens apostoliske tradisjon. Ingen av delene eksisterer atskilt fra de andre."
    http://www.katolsk.no/tro/tema/apenbaring/artikler/gwh4

  • Den norske kirke
    "Den røde tråden i Bibelen er Guds kjærlighet til menneskene og verden. Det mest sentrale innholdet er det som evangeliene forteller om Jesus Kristus".https://kirken.no/nb-NO/kristen-tro/kristen-tro/bibelen/ "Skriften er både Guds åpenbarte ord, og samtidig ord skrevet av mennesker"

  • Den ortodokse kirke: "Bibelen er ord fra Gud talt med menneske-ord." "Bibelen er således både guddommelig og menneskelig. Den bærer preg av menneskers hånd, som både må tolkes og praktisk tilpasses som Guds frelsende ord. Bibelen tolkes i hovedsak ut fra kirkefedrenes skrifter, som er blant tradisjonens viktigste kilder, ikke av alle og enhver, men av kirken som fellesskap."

  • Metodistkirken
    "Tro er åpenbart i Bibelen, opplyst av tradisjonen, levendegjort i erfaringen og bekreftet av fornuften." Bibelen er Guds åpenbaring og inneholder alt som er nødvendig til frelse, men den må tolkes og forstås i relasjon til våre liv og erfaringer. Bibelen er sant guddommelig og sant menneskelig. Den består helt og fullt av menneskelige ord, men Gud møter oss i dem.

    Fornuften og erfaringen kan stille Bibelen nye spørsmål, som gjør at vi må gå inn i bibeltekstene om igjen og med andre erfaringer og spørsmål enn tidligere. Det kan ofte gjøre at vi oppdager nye perspektiver i Bibelen.

  • Frelsesarmeen
    De 4 autoriteter: "Skriftene i Bibelen, den kristne kirkes tradisjon, den kristne erfaringen og fornuften som ordnende og reflekterende element." "Det er ingen vits å produsere korrekt oversettelse av ord dersom vi ikke får ordene oversatt til livet."

  • Pinsebevegelsen
    "Vi tror at Bibelen er Guds ufeilbarlige ord. Den er skrevet av mennesker inspirert av Den Hellige Ånd. Bibelen er øverste autoritet i tro, lære, etikk og moral»


**) Dette er hentet fra skriftet Guds levende ord  som er utgitt av Norges kristne råd. Norges kristne råd som er et møtested for kristne kirker og trossamfunn, har utgitt skriftet Guds levende ord om ulike trossamfunns bibelsyn og bibelbruk. Alle er enige om at Jesus Kristus er Bibelens midtpunkt, og må forstås og tolkes ut fra det. Samtidig vil vår forståelse av Bibelen være preget av vår tolkning av tiden vi lever i.

*)SNL = Store Norske Leksikon

SNL om Bibelen


Konservativ modernitet Theofilus nr 1 2017 

bottom of page